Onze koffie

Oorsprong

De koffieplant (de coffea) komt oorsprongelijke uit het oostelijk deel van Afrika (Ethiopie) waar deze planten in het tropisch regenwoud groeide. De meest gekweekte koffiesoort is de Coffea Arabica, afkomstig uit het regenwoud van Zuidelijk Ethiopië en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is heeft de Coffea Arabica dus geen Arabische herkomst. 

Het eerste gebruik van de koffieboon (zaden uit het koffiebed van de koffieplant) was in de Arabische landen waar koffie onder andere een medicinale toepassing had. Het woord ‘koffie’ is mede daardoor ook afkomstig van het Oud-Arabische ‘qahwa’, wat ‘het opwindende’ betekent. De Arabieren brachten vervolgens de koffieplant over naar Jemen waar deze in de vochtige vallijen goed gedijde.

Geschiedenis

In 1616 maakte de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) kennis met koffie. Hierdoor werd de koffieplant via India, indonesische en de belangrijkste Europese hoofdsteden verspreid naar diverse europese kolonies in midden en zuid amerika. Later volgende het afrikaanse continent. In het midden van de 17e eeuw werd koffie pas interessant voor de Nederlanders, omdat de vraag naar koffie steeg. 

Nederlanders gingen op zoek naar een goedkopere manier om aan koffie te komen. Zij brachten een gestolen koffieplant naar Java waar deze plant goed groeide. Er ontstonden koffieplantages die het begin werden van een levendige handel in koffie. 

Amsterdam groeide uit tot het absolute centrum van de wereldhandel in koffie. De Nederlanders introduceerden in het begin van de 18e eeuw als eersten de koffieplanten in Midden- en Zuid-Amerika. Vandaag de dag is Brazilië de grootste koffieproducent van de wereld. Naar aanleiding van de groter wordende vraag naar koffie, opendend de eerste koffiehuizen. Deze werden als als ontmoetingsplaats gezien voor vrienden en zakenlieden. Koffie werd volksdrank nummer 1 en heeft deze positie weten te behouden tot op de dag van vandaag!

Cultuur

Nederland is een echt koffieland. Een gemiddelde Nederlander drinks dagelijks 4 kopjes koffie per dag. Bij koffie draait alles om smaak. Échte smaak is persoonlijk. Bij KUSHIIN zijn wij continu op zoek naar dát gene wat nodig is voor die heerlijke kop koffie. Samen met onze branderij hebben wij een unieke koffie naar eigen recept afgestemd op de vraag van onze gasten.

Onze bonen zijn verkregen volgens onze (fairtrade) standaarden; wij stellen ons als doel om nauw samen te werken met de koffieboeren om zo puur biologisch en eerlijke (fair trade ) producten te waarborgen. 

Momenteel serveren wij een blend die koffie bonen samenbrengt uit twee continenten, afrika en zuid-amerika. Deze blend bevat brazilaanse bonen uit pedra bonita met chocolade tonen waar een frisse smaak aan gegeven wordt door het fruitige van de ethiopische bonen uit wlichu wachu. De manier waarop een koffieboon is gebrand, heeft een sterke invloed op de smaakintensiteit van de koffie. Onze blend is lichtgebrand, wat zorgt voor een milde smaak zonder dat de koffie een te bitere afdronk krijgt.

Hierdoor komen de frisse fruittonen van de ethiopische bonen mooi terug. De reden waarom wij deze specifieke blend hebben samengesteld is omdat deze, naast heerlijke espresso’s, ook voor smaakvolle cappucinno’s en latte’s zorgt. Zo hopen wij dat iedereen die ons een bezoekje brengt, van koffie kan genieten op zijn of haar eigen manier.

Kushiin koffie en meer...

Scroll naar top